Alchemie 2

De laatste tijd heb ik me verdiept in het koud en warm macereren van kruiden en andere ingrediënten om daar vervolgens lekkere likeuren van te maken. En dat blijkt vaak kinderlijk eenvoudig te zijn. Waarom 20 euro betalen voor een Sambuca of zelfs 30 voor een Pastis, terwijl je voor amper 10 euro een eigen kersverse versie maakt? Uiteraard moet je wel even op zoek gaan naar de juiste ingrediënten en dat kan soms even duren. Het kan je ook een erg leuk contact opleveren met de mevrouw van de lokale Gezond & Wel-winkel, waar ik met enig regelmaat terugkom om o.a. absintalsem, zoethout en andere exotische specerijen op de kop te tikken. Ook de Sligro doet goede zaken, want – supertip – daar hebben ze mooie blikken met uitstekende kruiden voor een habbekrats. Ik ben er inmiddels achter, dat ik weliswaar een ongelofelijke bloedhekel heb aan de walgingwekkende bladeren van de korianderplant, maar dat daarentegen de zaden (in de Indonesische keuken aangeduid als ketoembar, mits in gemalen vorm) fantastisch zijn en heerlijke tincturen kunnen maken. Ook is mijn hekel voor de weeïge smaak van anijs afgenomen, toen ik ontdekte dat venkelzaad en karwijzaad wél lekker zijn en prima vervangers vormen voor anijszaad. Tot zover de ingrediënten… nu naar het resultaat! Want na een zeer goed gelukte Likeur 44 (uiteraard een knipoog naar het Spaanse zusje met één puntje minder), een heel vaak herhaalde Drambuie en een robuuste kruidendrankje waar de Jägermeister hoogstpersoonlijk zijn jachthoed voor zou afnemen, dook het waanzinnige recept op van doe-het-zelf-vermout. En dat bleek een echte alleskunner! Juist hiervoor waren gekke en moeilijk te vinden kruiden en specerijen nodig, maar toen we die eenmaal hadden gevonden en twee weekjes geweekt in Duitse wodka, hadden we bruin goud in handen! Want voeg 200 ml en een schepje suiker toe aan witte wijn, en voilà: droge witte Martini, maar dan écht lekker. Doe 100 ml van dit fijne extract bij 900 ml Rivesaltes Tuilé en je hebt een flamboyante rode martini. En – zo hebben we net ontdekt, toen we uit België terugkwamen met in de koffer een fles net ontdekte kruidenwijn genaamd ‘Byrrh’ – het bruine goud maakt ook een waanzinnig lekkere Byrrh-clone als je 60 ml toevoegt aan een fles van 750 ml Pineau de Charentes. Wow! Wat een veelzijdig sapje en wat onwijs leuk om zo te experimenteren met kruiden, specerijen en een paar flesjes – nét over de grens bij de Kaufland aangeschafte – Wodka van 40% (made in Germany!). Cheers!