Tsjechische Sauvignon in Lounge-restaurant Touch te Praag

Wow! Dat had ik totaal niet verwacht!

Na een veel te lauwe Urquell (het is in Praag kennelijk doodhip om je bier op 12 graden te drinken… er wordt zelfs speciaal mee geadverteerd) waagden wij ons aan een lokale Sauvignon Blanc (Sauvignon 2008, Petr Skoupil, Velké Bílovice).

Ik verwachtte (te) veel zuren, oxidatieve tonen en die typische grond-toon die héél veel wijnen ten oosten van de lijn Duitsland-Oostenrijk typeren… Maar volledig onterecht!
Dit is een verrukkelijk auromatische en loepzuivere Sauvignon met verrassende hinten van lavendel en zelfs muskaat, naast de bekende citrus-buxus-conifeer-mix.
En het jaartal verraste me misschien wel het meest: als 2008 nog zó levendig is, dan belooft dit een gouden toekomst voor deze jeugdig overkomende Sauvignon.

Complex en toch heerlijk luchtig. Huppelend veulen in de wei, en meer van dat soort superlatieven ;-).

Maar na het culinaire top-geweld dat ons hier overkwam, had ik ook wel één en ander kunnen vermoeden. In dit loungy restaurant, net buiten het toeristische gedruis van het grote stadsplein van Praag hebben we zeldzaam goed gegeten, met een briljante wrap van kalkoen, spek en salade, heerlijke gesauteerde eendenborst met super-glace en tot slot een geweldig dessert van peer, gepocheerd in rode wijn, met zoete mascarpone.

Heb in tijden niet zó goed gegeten. En bij de rekening werd m’n glimlach nog véél groter: nog geen 50 euro voor 2 personen.

Tip voor de smulpapen: het loont om ‘even’ naar Praag te vliegen (60 euro pp met Wizz Air vanaf Eindhoven).