Oud en nieuw

Nee, deze notitie heeft niets te maken met de jaarwisseling. Het heeft te maken met oude en nieuwe ‘smaken’: zojuist heb ik met mijn vriend Benno een geweldige wijn-spijscombinatie op: Zeeuws lam met een Gressier Grand Poujeaux 1996 (Moulis-en-Médoc).

En het was verrassend! Want ten eerste was het lam een rollade van een middelgroot lam (dus een wat oudere smaak, meer richting schaap). Zuiglam is naar onze smaak soms net iets te jeugdig, terwijl deze rollade juist prachtig karaktervol en stevig was, maar niet die bitters had van echt schapenvlees. De heerlijke smaak was natuurlijk ook te danken aan de geweldige kookkunsten van Benno…

En dan de wijn: ik stond voor de wijnkoelkast en m’n oog viel op de Gressier Grand Poujeaux 1996, ooit overgenomen van wijnvriendin Janice van J-wines in Rotterdam. Altijd in de kelder bewaard geweest, en de producent heeft een warm plekje in mijn wijnhartje. En dat bleek: geweldig! Nog zo jeugdig qua primair fruit, frisse zuren en lekkere tannines. Een klein wondertje, als je nagaat dat deze Moulis al 15 jaar oud is. Deze fles is maar weer eens het bewijs, dat een relatief koel jaar en goede behandeling tot prachtige bewaarresultaten kunnen leiden.

Wat een fijne combi: een iets ouder lammetje met volwassen smaak en een zeer jeugdige smakend ‘oudje’ uit de Bordeaux. Jummie!!!!