De Grote Namen van Frankrijk

Elk wijnland – zeker in ‘Klassiek Europa’ – kent tientallen tot honderden wijngebieden met eigen unieke eigenschappen én naam. Hieronder zijn de bekendste namen van Frankrijk uitgelicht.

Bordeaux

De grote 5 van de Médoc (en Grave).

De vijf châteaux die in de classificatie van 1855 in de hoogste klasse zijn ingedeeld (Premier Cru classé), behoren zeer zeker tot de Grote Namen in de wijnwereld. In 1973 werd het klassement éénmalig aangepast, met de toevoeging van Ch. Mouton Rothschild. Vier van de vijf komen uit de Médoc; één château ligt in de Graves (Haut-Brion)

Het zijn (alfabetisch):

  • Ch. Haut-Brion
  • Ch. Lafite-Rothschild
  • Ch. Latour
  • Ch. Margaux
  • Ch. Mouton Rothschild

Zoete top

Één naam voert wereldwijd het klassement van zoete wijnen aan: Château d’Yquem.
Deze zéér geconcentreerde Sauternes is zeldzaam (ca. 2000 flessen per jaar) en prijzig.

Eenzame hoogte in de Pomerol

De meeste gewilde en wellicht ook allerbekendste Bordeaux is Ch. Pétrus (geschreven: Pétrvs).
Dit château heeft geen klassement nodig; het staat op eenzame hoogte op de Rechteroever. 100% Merlot van de allerhoogste kwaliteit. Zeldzaam en erg duur.

Ook Saint-Emilion doet mee…

Op de rechterover is meer grootsheid te vinden dan Pétrus alleen; ook Saint-Emilion kent drie Grote Jongens, namelijk de twee Premier Grand Crus klasse A:

  • Ch. Ausone
  • Ch. Cheval Blanc

En de bekendste van de klasse B:

  • Ch. Angelus

Na bovengenoemde beroemdheden neemt de naamsbekendheid in de Bordeaux snel af. Tuurlijk, liefhebbers kunnen nog tientallen geliefde wijnen opnoemen, maar op de wereldmarkt was dit wel het summum (qua bekendheid). Toch nog één eervolle vermelding en persoonlijke favoriet:
Château Cos d’Estournel.
De 1990-jaargang van deze geweldige Saint-Estèphe (Médoc) was één van mijn grootste wijnervaringen.

Champagne

In de Champagne moet eigenlijk onderscheid gemaakt worden tussen Grote Jongens en Dure Jongens. Van oudsher zijn twee Grote Jongens wereldberoemd wegens continue topkwaliteit:

  • Dom Pérignon (van Champagnehuis Moët & Chandon)
  • Veuve Clicquot (Ponsardin)

De laatste dertig jaar hebben twee Champagnes énorm gewonnen aan beroemdheid, en vooral ook in prijs (werden héél gewild bij rappers resp. de jet-set). Ze zijn niet alleen heel duur, maar ook heel goed. Maar mijn voorkeur gaat toch uit naar de ‘oudjes’…
De “new kids on the block” zijn:

  • Cristal (Louis Roederer)
  • Krug (is een oud huis, maar werd pas echt bekend toen Louis Vuitton Moët Hennessy het overnam)

Bourgogne

Oei, hier wordt het lastiger. De Bourgogne draait vooral om grote huizen, maar kent ook een paar iconen (wijnen en streken). Hier ga ik dus op tenen trappen…

Eerst eentje van beide categoriën, namelijk hét icoonhuis dat dé Bourgogne maakt:
Domaine de la Romanée-Conti. Dit huis maakt als enige dé Romanée-Conti, de duurste rode wijn ter wereld (totdat de prijs van Pétrus nóg verder omhoog schoot).
Trek een paar duizend euro uit voor een fles…als je ‘em überhaupt kan vinden… Eenzame hoogte!

Dan een paar superhuizen:

  • Louis Jadot
  • Domaine Leflaive
  • Latour (Louis)
  • Dom. Leroy (verloren DRC-dochter)

En tot slot héél bekende gebiedsnamen:

  • Meursault
  • Chablis (jaaaa, wordt tot Bourgogne gerekend)
  • Pouilly-Fuissé
  • Clos de vougeot
  • Montrachet (zie hieronder)

De naam Montrachet is héél bekend. Dat er meerdere ‘Montrachetjes’ zijn, is minder bekend.
De wijnen komen uit de gemeentes Puligny-Montrachet en Chassagne-Montrachet die onder eigen naam op de markt komen (en onder nog veel langere namen van subgebieden). Dé Montrachet is de Grand Cru “Le Montrachet” die verspreid ligt over bovengenoemde gemeentes.

Niet zonder discussie is de toedeling van de Beaujolais aan het Bourgogne-gebied. De Beaujolais op zich is al een bekende naam, dank zij de jaarlijkse Beaujolais Primeur-race. Maar als het om kwaliteit gaat, dan durf ik maar een paar namen te noemen, namelijk 2 van de 10 cru’s de Beaujolais:

  • Fleurie
  • Brouilly

Rhône

In de Rhône zijn twee namen van belang, namelijk van een producent en een gebied;

  • Guigal (maker van o.a. zeer zeldzame Côte-Rôti)
  • Chateauneuf-du-Pape (gebied in de Zuid-Rhône met geweldige maar ook matige wijnen, doorgaans met aardig prijskaartje)

Loire

Ik doe mijn geliefde Loire enorm tekort door slechts twee namen de noemen, beide witte wijnen van 100% Sauvignon. Er worden in de Loire prachtige rode wijnen gemaakt en súperwijnen van Chenin Blanc…maar ja, de namen die blijven hangen:

  • Sancerre
  • Pouilly Fumé

 

Na deze gebieden houdt het snel op met de Grote Namen. Hoewel de Provence wel één en ander met naamsbekendheid voortbrengt (o.a. Domaine Ott), en ook de Languedoc een lieveling heeft (Mas de Daumas Gassac), komen deze namen zelden op in de gedachte van de meeste consumenten. Tóch nog een eervolle vermelding voor twee wijnen, die vooral heel vertrouwd zijn in Nederland, en daarom als Grote Naam door het leven mogen:

  • Cahors
  • Rosé d’Anjou