Druivenras Cabernet-Sauvignon

De Cabernet Sauvignon dingt mee naar de titel van beste wijndruif ter wereld. Het is dé standaard voor de Bordeaux en Califonië.
De Cabernet Sauvignon past zich gemakkelijk aan aan de diverse klimaatomstandigheden en bodemcondities. Zijn sublieme zwartebessen-smaak en tonen van ceder en kruiden maken zijn late rijping en relatief geringe opbrengst ruimschoots goed.

De dikke huid van de kleine druiven geeft veel smaak, tannine en een diepe kleur aan de wijn.
Als ras kwam de Cabernet Sauvignon in Frankrijk voor het eerst in 1736 voor, toen bekend als de “Vidure”, vanwege de harde houten stam van de rank (“vigne” = wijnstok, “dure” = hard). In 1996 is uit plantgenetisch onderzoek aan de Universiteit van Californië gebleken, dat de Cabernet Sauvignon aan het eind van de 17e eeuw ontstaan is uit een spontane kruising tussen de Cabernet Franc en de Sauvignon Blanc. Deze toevallig kruising hield stand en werd de voorvader voor alle verdere Cabernet-Sauvignon telgen ter wereld.

Het verschil tussen de microklimaten in de Bordeaux en in Californië leidde tot verschillende benaderingen in het gebruik van Cabernet Sauvignon in wijnen. De dunne grindbodems en het relatief ongelijkmatige klimaat van de Bordeaux zorgen voor een stevige en harde Cabernet, die de hulp van de Merlot, Cabernet Franc, Petit Verdot en Malbec nodig heeft om tot z’n recht te komen.
Elk van deze druiven wordt gebruikt in de uiteindelijke blend in wisselende verhoudingen, afhankelijk van het terroir en de voorkeur van de wijnmaken van het château. Het aandeel Cabernet Sauvignon varieert van 25% tot 95%. Een cepage van Cabernet Sauvignon komt in de Bordeaux niet of nauwelijks voor.

Het warmere en meer gelijkmatige klimaat van Californië biedt de Cabernet Sauvignon meer kans tot ontwikkeling en rijping, hetgeen resulteert in meer rijp fruit, een lagere zuurgraad en minder agressieve tannines in de wijnen van overwegend 100% Cabernet Sauvignon.
De “Meritage”-blends volgen echter de Bordeaux-traditie om meer complexiteit en structuur aan de wijn te geven. Als het gehalte aan andere druivenrassen boven de 25% komt, dan mag men in de VS niet langer de naam Cabernet Sauvignon gebruiken.

De Cabernet Sauvignon rijpt erg goed op eikenhout. Soms laat men de wijn wel twee jaar op nieuw hout rijpen voordat ‘ie in blends of puur wordt gebruikt, maar voor de makkelijk en snel drinkbare wijnen is een jaartje rijpen op 1 tot 3 jaar oude vaten voldoende om toch een mooie toon van houtlagering mee te geven. Buiten Frankrijk en de VS doet de Cabernet Sauvignon het ook opperbest. Hij is niet alleen de basis voor de grote Toscaanse wijnen uit Italië; ook in de rest van de wereld, -van het noordelijk tot het zuidelijk halfrond – is de Cabernet Sauvignon een topper die in bijna elk klimaat kan rijpen.

Alternatieve namen: Vidure, Bouchet, Sauvignon Rouge