Druivenras Cabernet-Franc

De Cabernet Franc is een inheemse Bordeaux-druif en één van de voorlopers van de Cabernet Sauvignon, die laat 17e eeuw spontaan door kruising is ontstaan. De Cabernet Franc staat in de Bordeaux ook wel bekend als de Bouchet, rijpt iets vroeger dan de Cabernet Sauvignon en heeft ongeveer hetzelfde karakter als de Cabernet Sauvignon, maar iets minder zuren, extracten en tannines.

Wanneer de Cabernet Franc wordt gebruikt als mengdruif, dan voegt ‘ie vooral alcohol, smaakstoffen (polyfenolen en/of esthers) en aromatische elegantie toe. Hoewel de Cabernet Franc een belangrijke maar toch niet zeer grote rol speelt in de Bordeaux, waarin vooral de Cabernet Sauvignon en de Merlot domineren, is voor de Cabernet Franc in de Loire-streek juist een hoofdrol weggelegd. Overigens doet deze druif het in beide gebieden het best op kalkrijke kleibodems.

In de 17e eeuw werd de Cabernet Franc voor het eerst aangeplant in het Loire-dal bij de abdij van Saint-Nicholas de Bourgueil, en heeft sindsdien de basis gevormd voor de beste wijnen uit de omgeving, vooral Saumur-Champigny, Chinon en Bourgueil. Dit zijn fruitige wijnen met een violette kleur. Ze ruiken naar aardbeien, hebben een goede body en zijn erg charmant. Vaak zijn het pure cépage-wijnen. Van de Cabernet Franc wordt ook een breed spectrum aan frisse halfdroge tot droge rosé-wijnen geproduceerd.

De Cabernet Franc komt men ook tegen in Italië, hoofdzakelijk als participant in beste Toscaanse wijnen, zoals Sassicaia en Tignanello. Op bredere schaal komt je ‘em ook tegen in de 25 verschillende appellaties (D.O.C.’s) in Friuli-Venezia-Giulia, Trentino-Alti-Adige en Veneto. Daarnaast verbouwt men ‘em ook in Californië, Australië, Nieuw-Zeeland, Zuid Afrika en Zuid-Amerika.

Alternatieve namen: Breton, Bouchet, Carmenet, Grosse-Vidure, Véron, Noir-Dur, Méssange Rouge, Trouchet Noir, Bordo