Druivenras Bourboulenc

De Bourboulenc is een extreem oud druivenras dat vermoedelijk van oorsprong uit Griekenland komt, waar het ras bekand staat als Asprokondoura. Het is een laat-rijpende druif die wat mager en neutraal overkomt, maar als de Bourboulenc op zijn optimum rijpheid wordt geplukt, dan krijgt men een hoge zuurgraad en fris bouquet van citrusvruchten en bloemen.
Op de zonovergoten stenen plateaus van het Mediterrane bekken bereikt de druif een hoge mate van rijpheid en een overeenkomstig hoog alcoholpercentage.

De aanplantingen van de Bourboulenc zijn nu vooral geconcentreerd in het zuiden van Frankrijk, in de Languedoc (Corbières en Minervois), en in het zuiden van de Rhône-valei (Tavel, Lirac, Côtes-du-Rhône en Châteauneuf-du-Pape).
De witte en rosé-wijnen in de zuidelijk Rhône-valei vertegenwoordigen minder dan tien procent van de totale productie, met slechts een aandeel van twee tot drie procent voor de witte wijnen. Deze wijnen worden bijna altijd gemengd met een aantal andere rassen. Naast de wijdverspreide Grenache Blanc wordt de Bourboulenc vaak gemengd met Clairette, Rousanne en Marsanne, voornamelijk in de witte Châteauneuf-du-Pape. Ook in de rode Châteauneuf-du-Pape spelen deze druivenrassen een rol.

Alternatieve namen: Clairette Rousse, Clairette Dorée, Grosse Clairette, Roussaou