Druivenras Barbera

De Barbera-druif komt van oorsprong uit de Piëdmonte (Italië), waarschijnlijk van de heuvels van Monferrato, waar die voor het eerst in de 13 eeuw werd aangetroffen, maar er vermoedelijk al langer voorkwam.
De Barbera is de meest aangeplante druif van Italië, die goed is voor dertien van de 200 appelations van dit land.
De Barbera is een betrouwbare en robuuste druif, die in warme tot hete klimaten een flinke productie geeft. Het volledige potentieel van de Barbera komt echter in de koelere omgevingen van Piëdmonte, op de mangaan- en kalkrijke bodems, tevoorschijn. Hier is bijna de helft van elke wijngaard met Barbera beplant.

Dankzij de langere rijpingstijd in de Piëdmonte krijgt de wijn een uitstekende balans tussen rijk rijp fruit en relatief zachte tannines enerzijds en een fris aanhoudend zuurtje en een beetje boerse ondertoon anderzijds.
De goede jaargangen van de beste terroirs zijn makkelijk drinkbaar en na een paar jaar behoorlijk elegant, of ze nu op eiken hebben gelegen of niet.

De beste Barberas uit Piëdmonte zijn zuivere cepage-wijnen, die worden aangeduid met de naam van het dorp (Barbera d’Asti, Barbera d’Alba) en soms zelfs met de naam van de wijngaard. In andere gebieden wordt de Barbera vaak gebruikt in blends, waarbij de Barbera structuur en body geeft aan lichtere wijnen, en fruit en zachtheid aan de meer tannine-rijke wijnen.
De veelzijdigheid van de Barbera maakt ‘em geschikt voor vele platte en moesserende tafelwijnen (vino da tavola). In Califonië, waar de Barbera op grote schaal wordt verbouwd, vinden we ‘em terug in de vele flessen uit de San Joaquin-vallei.
Daarnaast wordt de druif ook verbouwd in Argentinië, Brazilië, Uruguay en Dalmatië.