Oogstjaar 2003 Frankrijk

Algemeen

Het oogstjaar 2003 zal nog vaak en lang besproken worden onder de wijnliefhebbers. Vermoedelijk zal er ook flink over gekift worden, want de meningen lopen nu al sterk uiteen over de wijnen die nu nog rustig op vat liggen te rijpen en pas over dik een jaar op de markt komen. Want in heel Europa was de zomer uitzonderlijk warm en dat heeft per land en per gebied voor bijzondere oogsten gezorgd. Zowel in positieve als in negatieve zin.

Frankrijk

De eerste factor die de Franse oogst beonvloede, was natuurlijk de hittegolf (Canicule). Zelden was de maand augustus zs warm. In heel Frankrijk stegen de meters tot boven de 40 graden. In de Midi – sowieso al berucht vanwege haar hete zomers – brak men het record van 44 celsius. De extreme hitte zorgde over de gehele linie voor lage opbrengsten, veel suikers en dus hoge potentikle alcoholpercentages en natuurlijk zeer geconcentreerde wijn. Maar helaas zorgde de warmte ook voor erg lage zuurgraden, waardoor de wijnen log dreigen te worden. In sommige gebieden bleek de zuurgraad zs laag, dat bij hoge uitzondering het ‘aanzuren’ werd toegestaan.
Maar hitte was niet de enige factor in 2003. De Champagne heeft bijvoorbeeld veel hagel- en vorstschade opgelopen, net als de Bourgogne. Ook de Bordeaux kreeg hagel en het zuiden van de Rhtne-valei werp geplaagd door bosbranden en stortregens.
Over de hele linie was de Franse opbrengst 15% lager dan gemiddeld.

Elzas

De rijping verliep in de Elzas snel, maar ook onregelmatig. Er werd erg vroeg geplukt (eind augustus al) en het probleem van een lage zuurgraad deed zich ook voor bij deze anderszins zo frisse wijnen. Vooral voor de Crimant zal het gebrek aan zuren een probleem zijn.

Bourgogne

Ook in de Bourgogne werd er eind augustus al geoogst. En die oogst was ca. 30% tot wel 50% lager dan gebruikelijk. Dat belooft veel extract en hoge suikergehaltes. En dat vertaalt zich in extreme alcoholpercentages tot wel 15% !!!

Maar voor een sprankelende Bourgogne met mooie zuren wordt het zoeken met een vergrootglas naar die paar koeler gelegen (naar het oosten gerichte) wijngaarden, want het merendeel van de wijnen zal log en zuurarm zijn.
Dat geldt niet alleen voor de Côte d’Or en Chalonnais, maar vooral ook voor de Macônnais en Beaujolais. In de Beaujolais werd trouwens ook een alcohol-record gezet: 14% !

Rhône

In de Rhône-streek en de Provence was het bloedheet. Door die hitte en de droogte braken veel branden uit in de Ardèche en populaire vakantiegebieden in de Provence. De wijnbouwgebieden werden gelukkig niet erg hierdoor getroffen. De rode wijnen zijn sterk geconcentreerd, hebben veel alcohol en kleur en flinke tannines. Dat wordt dus opleggen! De witte wijn zullen veel restsuiker hebben, dus 2003 wordt een groot jaar voor dessertwijn. En dat kan zelfs zonder versterking, want sommige producenten hebben Viognier geoogst met maar liefst 17% potentiële alcohol… De opbrengsten waren overigens – net als in de rest van Frankrijk – laag, tot wel 50% minder dan normaal.

Midi

De Languedoc had dit jaar de primeur qua vroege pluk: 1e week van augustus. De pluk duurde echter erg lang, o.a. door ongelijke rijping. Toen ik op 20 augustus bij Château Grizan (Faugère) was, waren daar de stokken al kaal. Alleen aan de ‘Veilles Vignes’ hingen nog donkerpaarse krentjes te roosteren. Het had overigens een paar dagen tevoren even geregend, maar dat was maar een klein buitje, dat voor sommige wijnboeren net te laat kwam; anderen pikte deze opfrisser (en volume-maker…) nog mooi even mee.
De productie lag over de gehele linie 15-30% lager, met uitzondering van de Maury, waar men door hagel 50% van de oogst verloor. Door het hoge suikergehalte in zowel rood als wit zal 2003 een groot dessertwijn-jaar worden. Hoe de wijnen uitpakken qua zuren is sterk afhankelijk van de druivenmix. Sommige wijnboeren hebben vroeg geplukt toch nog wat zuur over te houden, maar dat gaat uiteraard ten kosten van de intensiteit. Afwachten dus…

Zuid-West (Côte Atlantique)

De tannines, die toch altijd al in ruime mate aanwezig zijn in de Madirans en Cahors, schoten dit jaar de pan uit. De opbrengsten waren door de extreme droogte erg laag. Ook in het zuidwesten was het moeilijk om genoeg zuur in de witte wijnen te krijgen. De rode worden oplegwijnen…tenzij je van veel en harde tannines houdt.

Bordeaux

De Bordeaux had eigenlijk het minst te klagen dit jaar. Okee, het was droog en warm, met soms een hevige bui met stortregens en hagel, en in het voorjaar ook nog wat coulure ook, maar toch was 2003 een goed jaar, met een kleine oogst en veel smaak. Ook in de Bordeaux was de zuurgraad lager dan normaal, maar hierdoor zijn de wijnen eerder soepel dan log. Alleen op de Merlot-gedomineerde rechterover wat problemen met te lage zuurgraad. Als je bedenkt dat ook de dessertwijnen het goed zullen doen (véél edele rotting in september), dan kun je concluderen dat 2003 een uitstekend Bordeaux-jaar is.