Het zat er een keertje aan te komen, en nu is het dan zo ver: de komende drie jaar gaan we een vineuze Tour de France maken!

Het wordt een tour langs alle appellaties van Frankrijk. Alles wat een AOP-status heeft, gaat langs onze neus en over onze tong. Dat zijn er zo'n 800, dus we zijn even bezig.

De tour begint in onze geliefde Elzas en leidt met de klok mee naar alle wijnen van Franse bodem.

We zullen van elke wijn een proefnotitie maken... dan kunt u meegenieten ;-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

bron: letour.fr

Klik hieronder op de naam van elk gebied om de geproefde wijnen te bekijken.

 • Elzas   ( 3 Artikelen )

  De Elzas, het land van Hansi, ooijevaars, fijne witte wijnen en vooral gezelligheid.
  En deze eerste stop op de Tour is meteen aanleiding tot discussie!

  Want recent heeft de INAO, het Franse instituut dat waakt over de wettelijke naamgeving van wijnen, besloten om de zgn. Grand Crus van de Elzas allemaal een eigen AOP te geven.

  Maar... we hebben anno 2012 nog geen enkele grand cru uit de Elzas gezien, die daadwerkelijk z'n eigen etiket met eigen AOP-naam heeft. Dus houden we het even simpel (en lekker voordeling...) en doen dus één grand cru in plaats van alle 50 (wel jammer, want ze zijn héérlijk!).

  Bron: CIVA

 • Loire   ( 1 Artikel )

  De Loire - of correcter: de Loirevallei - is het derde productiegebied van Frankrijk en staat bijna in z'n geheel op de werelderfgoedlijst van de UNESCO, niet in de laatste plaats dankzij de prachtige kastelen op de flanken van deze rivier. Wie overigens op diezelfde flanken de wijngaarden van de Loire zoekt, komt soms wat bedrogen uit: die liggen tot wel 40 km noordelijk of zuidelijk van de rivier. Toch is de invloed van de Loire nog merkbaar daar, net als de Noordzee. Het klimaat is behoorlijk koel.

  Qua wijnen is de Loire zeer divers. Het is enerzijds het thuisland van de Sauvignon blanc, die in de omgeving van Sancerre en Pouilly-sûr-Loire z'n wereldfaam heeft verworven. Maar ook een 'gewone' Sauvignon uit de Touraine heeft klasse, frisheid en een verfijnde geur.

  Anderzijds is de Loire ook het gebied dat een moeilijke en door de meeste wijndrinkers niet begrepen Muscadet (Sèvre et Maine) voortbrengt. Meestal beendroog en zelfs na lange lagering op de gistlaag (sûr lie) niet al te expressief. Een wijn voor liefhebbers.

  Dat geldt zeker ook voor de rode wijnen, vrijwel exclusief van Cabernet Franc, die voor de ongeoefende tong vaak hard en ruw zijn. Maar voor mij gaat er niets boven een mooi gerijpte Saint-Nicolas de Bourgueil of een stokoude Chinon (laat Chinon maar eens 20 of 30 jaar liggen en proef 'em dan nog eens!).

  De Loire brengt ook prettige bubbels voort, meestal van Chenin blanc, zoals de Saumur. Zowel droog als halfzoet (Vourvray!) zijn ze heerlijk fris.

  En dan de eindeloos mooie dessertwijnen, ook van die geweldige Chenin blanc. Met maar liefst 6 verschillende appellaties voor dessertwijnen heeft de Loire de breedste dessertwijnproductie van Frankrijk.

  Een fantastisch wijngebied, dat héél veel te bieden heeft.

  Bron: vinsdeloire.fr